Különórák kontra szabadidő

2019. április 28. 20:31 - Ezcool

Bizonyára mindenkinek van olyan ismerőse, akinek gyermeke iskola után minden nap más és akár több külön foglalkozásra is jár. Korrepetálás, angolórák, sakkszakkör, karate, foci, zongora, rajz és még sorolhatnánk hosszasan a lehetőségeket, amelyek közül választhatunk gyermekünknek délutáni elfoglaltságot. Vigyázat! Alaposan átgondolva és körültekintően kell kiválasztani ezen tevékenységeket, mert bizony sok esetben negatív hatással is lehetnek gyermekünkre.

adult-blur-books-261909.jpg

Mire járjon a gyerek?

Semmiképpen sem azokra az órákra, amelyekre mi magunk szerettünk volna. Azért se járjon gyermekünk külön zongorára, mert a barátunk lánya is jár, vagy mert attól jobb szülőnek érezzük magunkat. Valamelyest legyen ez az ő kívánsága, de a fejlődését leginkább elősegítő közös döntés a legjobb. Érdemes választási lehetőséget biztosítani neki, például ha szeretnénk, hogy sportoljon, felajánlhatjuk, hogy ő válasszon a sportágak közül. Lényeges továbbá, hogy a különórák kiválasztása ne a lelkiismeret-furdalásunkról, hanem a család és a gyerekek érdekeiről és igényeiről szóljon.

Mikor és mennyit járjon?

Kisiskolás korban a mozgás és a szabad játék öröme fejleszti leginkább csemetéinket. Amennyiben úgy látjuk, hogy gyerekünk érdekét leginkább egy délutáni foglalkozás szolgálja, akkor figyeljünk, arra, hogy ez ne a késő délutáni időpontokra essen.
Sok szülő túlterheli gyermekét, pedig nekik is szükségük van pihenésre. Biztosítsunk számukra szabadidőt, amikor nincs kötöttség. Minden gyermek más teherbírású, ezért érdemes rájuk bízni, hogy mennyire szeretnék intenzíven végezni az adott tevékenységet, de gyermekünket jól kiismerve szülőként kell megtalálnunk a megfelelő egyensúlyt.

Korrepetálás-felzárkóztatás

Amennyiben szükséges korrepetálást igénybe vennünk, tartsuk szem előtt a pedagógusok javaslatait, akár a korrepetáló személyét, akár a tananyagot, módszereket illetően. Ha korrepetálásra kerül sor, akkor érdemes olyan plusz tevékenységet keresni a gyereknek, amiben jónak érezheti magát, ezzel ellensúlyozva az iskolai nehézségek okozta frusztrációt.

Mit ad az iskolán kívüli foglalkozás?

Az új ismereteken, tudáson, jártasságokon túl a csoportos foglalkozásokon megtanulhatnak más gyermekekkel együttműködni, és új barátokat szerezhetnek.
Ezek a tevékenységek továbbá csökkentik az elkallódás esélyét is.

Mikor hagyjuk abba?

Semmi esetre se engedjük, hogy az első kudarcélmény után gyermekünk rögtön abbahagyja a választott tevékenységet és egy másikat válasszon. Figyeljünk azonban igényeire, a stressz jeleire, és ha azt látjuk, hogy túlterhelt, akkor mindenképp érdemes visszavenni a különórákból. Bizonyos intenzitás fölött már nem érvényesülnek a különórák a pozitív hatásai. A túl sok délutáni elfoglaltság szorongáshoz vezethet. Ha a gyereknek nem jut elég ideje a szabad játékra, a kikapcsolásra, az komoly következményekkel járhat. Ne terheljük túl a gyerekeket! A túlterhelt gyerek jellemzői: nyugtalan, ingerlékeny, semmi sem jó neki, semminek sem tud örülni.

A különórákon túl

Elengedhetetlen, hogy tudatosan biztosítva legyen idő a kötetlen szabadidőre. Az olyan tevékenységnek kellene túlsúlyban lennie, ahol a gyerekek önmagukat motiválják és irányítják: játszanak, “elvannak” vagy unatkoznak. Amikor egy gyermek unatkozik, sok szülő kötelességének tekinti, hogy szórakoztassa/elfoglalja őt. Csemetéink személyiségfejlődéséhez azonban elengedhetetlen az unatkozás érzése is, ugyanis ez nagyon jól hat kreativitásukra. A szabad játékkal fejlődni tud a személyiségük, kezdeményezőkészségük, kreativitásuk. A tudatos szülők többségében tudják, hogy a játékoknak nagyon fontos szerepe van a gyermekek életében, azonban tartva attól, hogy gyermekük lemarad valamiben a kortársaihoz képest, ennek kitüntetett szerepét hajlamosak figyelmen kívül hagyni. A szabad játék (nem számítógépes) és a mozgás kiemelten fontos a fejlődő szervezet számára, egy sor olyan képesség fejlődik általuk, amelyekre például a társas kapcsolatokban és a tanulásban is nagy szükség van. Hagyjuk továbbá, hogy azt játssza a gyermek, amihez kedve van. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a szülő-gyermek kapcsolatot is erősíti a közös játék, ezért erre is szánjunk időt.

(A kép forrása: pexels.com)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezcool.blog.hu/api/trackback/id/tr8014792424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása