Diszlexiás vagyok!

2019. május 15. 12:17 - EzCool2

Diszlexiásnak lenni nagyon nehéz, neked minden pont kétszer annyi energiádba kerül, mint egy átlagos képességgel rendelkező kortársadnak. Nem szabad beletörődnöd azonban ebbe az állapotba. Nagyon sokat segíthetsz magadon és az iskolai előmeneteledet is megkönnyítheted, ha tudatosan figyelsz pár dologra és alkalmazod az alábbi tippjeinket.

design-desk-display-313690-768x576.jpg

1. Tudatosítás: el kell fogadnod azt a tényt, hogy diszlexiás vagy, de tudnod kell azt is, hogy tehetsz ellene. Ehhez nagyon sok türelemre és kitartásra lesz szükséged. A diszlexia enyhíthető, olvasási és íráskészség fejlesztéssel. Tudatosítanod kell magadban, hogy neked sokat és sokkal keményebben kell gyakorolnod, mint másoknak. Ha erre koncentrálsz, eléred a céljaidat.

2. Használj sok színt! A memóriánk könnyebben megjegyzi az új ismereteket, ha azok minél feltűnőbbek, színesebbek. Ne hiányozzanak tehát a tolltartódból a színes ceruzák, filctollak, szövegkiemelők! Használj színes, ragacsos papírdarabkákat a megjelölésekhez! Írj színes lapokra! Minél színesebb és képszerűbb lesz egy hosszabb szöveg, annál inkább fogja az agyad képként kezelni az új információkat és segít raktározni a hosszútávú memóriádba.

3. Olvass sokat! Tudom könnyű mondani és már a könyöködön jön ki, hogy körülötted minden felnőtt ezt hajtogatja, de hidd el, ennél jobbat nem tehetsz. Szabadidődben célszerű olyan irományokat elővenned, amelyek valóban érdekelnek. Ez lehet akár a honlapokon található rövidebb cikk is, a lényeg, hogy hiteles forrásból származzon és valóban érdekeljen. Minél többet találkozol egy-egy szóval, annál biztosabban és gyorsabban beépül a szókincsedbe, általa pedig  sikeresebb leszel a tanulásban.

4. Jegyzetelj kütyükön, használd az Office-t, Word-öt stb. Ezek a programok automatikusan javítják a helyesírást és a nyelvtant. Figyeld meg, mit rontottál el, mit kell kijavítanod. A rendszeres visszajelzés egy idő után meghozza gyümölcsét.

5. Fogalmazd meg másként! Előfordul hogy egy-egy szónál elbizonytalanodsz, hogyan kell helyesen leírni? Kerüld ki a szót, fogalmazd meg mondanivalódat egyéb szavakkal. Ennek gyakorlására jó módszer az olvasott szövegek átfogalmazása. Bármit is olvasol, ha a mondandóját át tudod fogalmazni, az már arról tanúskodik, hogy meg is értetted a szöveget és onnan már csak egy apró lépés a bevésés.

6. Ismerd meg a számodra leghatékonyabb tanulási módszert! Ahhoz, hogy a módszereket sikeresen tudd alkalmazni, előbb magadat kell nagyon jól ismerni. Figyeld meg, mely csatornán keresztül tudsz igazán eredményesen  tanulni. Mikor tudod leginkább visszaidézni a tanultakat, ha hallod, ha látod, esetleg mindkettő, vagy inkább gyakorlatiasabb vagy és egész mozdulatsorokat tudsz könnyebben megjegyezni? Ennek megfigyelésére nagyon jó önismereti tesztek állnak rendelkezésre.

7. Fordulj szakemberhez! Amennyiben úgy érzed, nem tudsz megbirkózni a fent felsoroltakkal, keress fel szakembereket (gyógypedagógus/fejlesztőpedagógus, logopédus, diszlexiát felmérő szakemberek) vagy különféle segítő csoportokat (pl. tanulásmódszertani,  digitális tananyagokat nyújtó csoportok stb.). Ezek mind segíthetnek önmagad megismerésében és a számodra legmegfelelőbb tanulási stratégia kialakításában

Amennyiben cikkünk felkeltette érdeklődésedet látogass meg minket honlapunkon: www.ezcool.hu

Szerző: Turai Ágnes

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezcool.blog.hu/api/trackback/id/tr9014828096

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása