A középiskolai felvételi - Menni vagy maradni?

2019. szeptember 24. 09:24 - EzCool2

Lassan egy hónapja megkezdődött a tanév és a “belerázódás” időszakának lecsengésével a 4., 6. és 8. osztályos gyerekek szülei - különösen ez utóbbiak - figyelmüket a közelgő középiskolai felvételire és iskolaválasztásra irányítják, amelyről elmondható, hogy nemcsak a diákokat, hanem a szülőket is megterheli.

A középiskolai felvételiről szóló cikksorozatunk első részében a 6 és 8 osztályos gimnáziumi felvételin gondolkodóknak próbálunk segítséget nyújtani.

adobestock_exam_stressjpeg-915x610.jpeg

Életünk során számos döntést kell meghoznunk. Ezek között vannak könnyebbek, olyanok, amelyek helyességében biztosak vagyunk, és vannak nehezebbek, amelyekhez hosszas gondolkodás, mérlegelés vezet. Ez utóbbiak közé tartozhat a felvételihez kapcsolódó iskolaváltás, -választás. Szülőként természetesen a legjobbat szeretnénk a gyerekünknek, de míg a felvételi időpontjaival, az eljárás menetével, a vizsga követelményeivel kapcsolatban kapunk segítséget, az iskolaváltás dilemmájával, a felvételi érzelmi és mentális terheinek kezelésével gyakran magunkra maradhatunk. Az idő közben telik, a döntés pedig egyre sürgetőbb...

Menni vagy maradni?

A 4. és 6. osztályos tanulók vonatkozásában az évek során emelkedő tendenciát mutat azon családok száma, ahol komolyabban elgondolkodnak azon, hogy a gyerekük jövőre középiskolában folytassa tanulmányait. Erre a tényre reagálva egyre több gimnázium kínál 8 vagy 6 évfolyamos képzéseket is, a választék egyre bővül, a döntés viszont egyáltalán nem egyszerű. 10, 12 éves gyerekekkel kapcsolatban kell arról határozni, részt vegyenek-e egy komolyabb, fizikailag, mentálisan és kognitívan is megterhelő felvételi megmérettetésen, nem is beszélve az odáig vezető útról, ne adj’ isten sikertelenség esetén a kudarcról.

Honnan lehet mégis tudni, kinek érdemes maradnia az iskolájában és kinek érdemes elgondolkodnia a váltáson?

Természetesen erre egyértelmű válasz nincs, az azonban biztos, hogy mindig a gyerek egyedi jellemzőit és tulajdonságait tartsuk szem előtt!

Gyakorlataink során azt javasoljuk a szülőknek, hogy gondolják végig, akár írják is le, melyek a gyerekük erősségei, fejlesztendő területei. Fontos, hogy ebben a fázisban ne csak a gyerek jegyeit vegyék figyelembe! Az iskolák között eltérő értékelési, mérési módszerek, metódusok lehetnek, a pedagógusok sem egyformák (az egyik kicsit szigorúbban osztályoz, a másik kicsit engedékenyebb stb.). Az érdemjegyek egy aktuális állapotot tükröznek, a továbbtanulásról, az iskolaválasztásról hozott döntés viszont a gyerek jövőbeli teljesítményéről szóló prognózis.

Próbáljanak olyan kérdésekre is választ adni, hogy a gyereküket mennyire tartják önállónak, szerintük mennyire viseli jól a változásokat, mennyire alkalmazkodó? Mennyire bírná az extra terhelést? 

Ha megtehetik, a döntéshez szükséges információk összegyűjtésébe vonják be az osztályfőnököt, a gyerekkel foglalkozó pedagógusokat, edzőket stb.

Mindezek mellett érdemes olyan gyakorlati kérdéseken is elgondolkodni, mint például a másik iskola elhelyezkedése, a lakóhelytől való megközelíthetősége és az ezzel járó változások (pl. korábban kelés).

Mennyire szóljon bele a gyerek a döntésbe?

Erre talán azt mondhatnánk, hogy az a jó, ha közös döntést hozunk.

A főbb csapásvonalakat érdemes a szülőnek kijelölnie (Érdemes-e részt vennie a gyereknek a felvételi eljáráson?, Fogja-e bírni fizikálisan, mentálisan, érzelmileg a felvételivel járó megterhelést?, Milyen iskolákban gondolkodunk?, Ha felveszik, mennyire veheti majd jól a változásokat? stb.), de legyen lehetősége beleszólni a gyereknek is.

Azt azonban fontos tudni, hogy minél kisebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy a véleménye megalkotásakor más tényezők lesznek fontosak (például: Oda szeretnék menni, ahova a legjobb barátom stb.), hiszen még nem képes belátni, milyen hatásai, következményei lehetnek a döntésnek. 

Ezzel pedig visszakanyarodunk egy korábban már említett tényhez, miszerint nagyon fontos, hogy jól ismerjük a gyerekünket, és alaposan gondoljuk végig, mi lehet jó neki! Ha van lehetőségünk nyílt napra menni, vegyük figyelembe, neki melyik iskola volt a legszimpatikusabb és miért. Ez sokat elárulhat és segíthet.

how-to-choose-broadband_png.jpg

Mennyire szólhat ez a döntés a szülőről?

Nem mondunk újdonságot akkor, ha azt javasoljuk, ne erőltessük a saját vágyainkat, álmainkat a gyerekre!

Ha innen nézzük, az iskolaválasztásról szóló döntés során a szülő is megterhelő önismereti gyakorlat elé néz. Szeretném, ha a gyerekem középiskolában tanulna tovább?, Szeretném, ha próbára tenné magát?, Mit jelent az, ha nem sikerül bejutnia?, Azzal biztosítom a jövőjét, ha megpróbál bejutni egy 8 osztályos gimibe? - kavarognak ilyen és ehhez hasonló kérdések sok szülő fejében. Ekkor gondoljanak arra, hogy hosszú távon az a legkifizetődőbb, ha a gyerekről szóló továbbtanulási, iskolaváltási tervek és döntések illeszkednek hozzá, ekkor válik a tanulási lehetősége, környezete és feltételei vele önazonossá.

Mit fognak szólni az általános iskolájában, ha kiderül, iskolaváltásban gondolkodunk?

Sajnos eddigi tapasztalataink során elég vegyesek voltak a szülői visszajelzések, amikor arról beszélgettünk velük, hogyan fogadják azt a tényt az általános iskolai pedagógusok, hogy gyerekükkel kapcsolatban gondolkodnak a középiskolai továbbtanulásról.

Természetesen vannak olyan tanárok, akik felismerik, ha tanítványaik közül valakinek érdemes komolyan megfontolnia a középiskolai váltást. (Ennek oka sokféle lehet: kiemelkedő képességek, amelyeket az általános iskolában nem tud kibontakoztatni; az óra menetét az elsők közt követi; érdeklődő, nyitott az új ismeretek felé stb.)

Ekkor biztosan lehet számítani segítségre, felkészítésre, támogatásra.

Azonban hallottunk már olyan tapasztalatról is, miszerint a szülő jobbnak látta titokban tartani a felvételire jelentkezést, mert attól tartott, hogy gyerekével esetleg máshogyan viselkednének, bánnának, ha ez kiderülne. Úgy érezte, az iskolaváltás fontolgatását egyfajta “hűtlenségnek”, negatív véleménynek (azért megyek másik iskolába, mert ahova most járok, nem elég jó, erős, színvonalas) gondolták.

Amennyiben úgy érezzük, hogy az utóbbi eset állhat fenn, akkor érdemes a várható reakciókra a gyerekkel együtt tudatosan felkészülnünk. 

note-mari.jpg

Egy kutatás szerint a gyerekek jövőbeni teljesítménye, sikeressége szempontjából nem csak az a fontos, hogy egy "erősebb" iskolába kerüljön, ahol nagyobb teljesítményre sarkallják, hanem az is, hogy az adott osztály tanulmányi sorrendjében hányadik helyen van a gyerek. Utolsóként kullogni egy jónevű iskolában nem annyira jó, mint esetleg egy gyengébb iskolában osztályelsőnek lenni. Az önbizalom, és a "meg tudom csinálni" érzés legalább olyan fontos.


Amennyiben szeretne többet tudni a témáról, érdeklik a gyakorlati fogódzók, figyelmébe ajánljuk a tanulásközpontunk által szervezett Középiskolai felvételi előkészítő - Szülőnek! programsorozatunkat, ahol a középiskolai felvételihez, iskolaválasztáshoz kapcsolódó témákról interaktívan és megoldásközpontú szemlélettel beszélgetünk. További információ: Ezcool

A képek forrása: https://www.applyboard.com, https://www.broadbandchoices.co.uk, https://www.examenultau.ro

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ezcool.blog.hu/api/trackback/id/tr1115162064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása